Historie

De Fabriek van Delfshaven kent een rijk verleden. Het is gevestigd in een historisch pand in Rotterdam Delfshaven.

Het fabriekscomplex van de voormalige ‘Roeloff’s uitstoomingsinrichting, stoomververij en chemische wasserij NV’ aan de Mathenesserdijk in Delfshaven is in verschillende bouwfases gerealiseerd. Roeloff’s vestigde zich in 1892 op de locatie, en met name vanaf 1926 werd de fabriek sterk uitgebreid. De fabriek maakt deel uit van historisch Delfshaven, dat in 1991 werd aangewezen als Beschermd Stadsgezicht. Het fabriekscomplex met zijn schoorsteen is een beeldbepalend element aan de Schie, prominent in beeld vanaf de Lage Erfbrug.

Mathenesserdijk Rotterdam

De Fabriek van Delfshaven is één van de meest markante fabriekspanden van Rotterdam en is vanaf 2011 getransformeerd tot verzamelgebouw voor kleine bedrijven, zelfstandig ondernemers en eigenzinnige freelancers. Eind 2012 heeft De Fabriek haar nieuwe deuren geopend.

De Fabriek is zo’n pand waarvan je zou willen dat de muren konden spreken, zo rijk is haar geschiedenis. In 120 jaar tijd transformeerde het van ‘uitstoominrichting’ (wasserij en ververij) tot kraakpand en culturele broedplaats. Wat jarenlang bekend stond als ‘die vervallen fabriek’ aan de Mathenesserdijk, is vanaf oktober 2012 de eyecatcher van de wijk Delfshaven. Het oorspronkelijke gebouw is overeind gebleven, maar is volledig gerenoveerd en getransformeerd tot een innovatief verzamelgebouw voor kleine ondernemers.